Artikelen

Gefascineerd door archiefstukken werpen onze curatoren een persoonlijk licht op een document of voorwerp uit de museumcollectie. Wekelijks nieuwe artikelen van hedendaagse schrijvers!

Resultaten(22)

Over de auteur
Dick Welsink

Dick Welsink

Oud-conservator Literatuurmuseum

Dick Welsink (1953) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde, met als specialisatie de 19de eeuw. Hij was redacteur van Aarts’ Letterkundige Almanak en editeur van o.a. de verzamelde gedichten van Kees Stip en Daan Zonderland. Als conservator maakte hij vele tentoonstellingen en publicaties voor het Literatuurmuseum.
Dick Welsink

Willem Levinus Penning: een dichter tussen wal en schip

Willem Levinus Penning overleed op schrikkeldag 1924. Dit jaar is dus zijn honderdste sterfjaar, maar pas zijn vijfentwintigste sterfdág. Hij was te jong voor de romantiek en te oud voor de Tachtigers. Toch ontving hij blijken van waardering.

5 minuten lezen

Dick Welsink

‘Uw geheugen schijnt slecht te zijn, maar ik zal het even opfrisschen’

Tijdens haar 70-jarige schrijversloopbaan is Willy Corsari altijd opgekomen voor de belangen van auteurs. Dick Welsink leest een boze brief van Corsari aan Emmy van Lokhorst over een honorariumkwestie.

5 minuten lezen

Dick Welsink

‘Zonder grapje van Stip, is Kans praatje wat sip’

Wim Kan zocht voor zijn show schrijvers die hem goede oneliners konden opleveren. Deze zoektocht leidde tot een briefwisseling met Kees Stip, die laat zien hoe de cabaretier worstelde om zijn politieke conferences actueel en scherp te houden.

5 minuten lezen

Dick Welsink

‘De rattenkoning’ van Jacques Waterman is onmiskenbaar gebaseerd op zijn ervaringen in Theresienstadt

In 2017 nam conservator Dick Welsink de nalatenschap van Jacques Waterman in ontvangst uit handen van diens jongste broer. De verhalen over wat het Joodse gezin Waterman tijdens de oorlog was overkomen, maakten diepe indruk.

4 minuten lezen

Dick Welsink

Wie school er achter ‘fijnzinnig Brabants dichter’ Lodewijk van Maelstede?

Eén bundel publiceerde Lodewijk van Maelstede, en in de decennia die volgden af en toe een los gedicht in een literair tijdschrift. Daarna verdween hij uit het oog. Wie verschool zich achter dit pseudoniem? Dick Welsink duikt in de archieven.

7 minuten lezen

Dick Welsink

Willy van der Heide, Sylvia Sillevis, Zsa Zsa Ferguson, Joke Raviera: wie was W.H.M. van den Hout?

Het bekendst is hij geworden als Willy van der Heide, schrijver van de populaire Bob Evers-reeks. Maar onder weer andere pseudoniemen schreef hij ook meisjesboeken, herdenkingspoëzie, pornoverhalen voor Candy en een romanreeks.

6 minuten lezen

Dick Welsink

Ooit ‘dichters van morgen’, nu verdwenen in de nevelen van de tijd

In 1958 zagen 59 jonge dichters hun poëzie verschijnen in de door Ad den Besten samengestelde bloemlezing Dichters van morgen. Een beloftevolle titel, maar van de meesten werd daarna nog zelden gehoord. 

6 minuten lezen

Dick Welsink

‘O, vorst van rijm en maten!’ 200 jaar geleden werd J.J.L. ten Kate geboren

Volslagen belachelijk werd hij gemaakt, maar hij was in zijn tijd ook een grootheid: de dominee-dichter J.J.L. ten Kate. Nu, tweehonderd jaar na zijn geboortedag, is hij vrijwel totaal vergeten.

6 minuten lezen

Dick Welsink

Een heel artiestenleven, in zeven plakboeken door Speenhoff zelf gedocumenteerd

Mateloos populair is hij geweest, J.H. Speenhoff, de op 23 oktober 150 jaar geleden geboren dichter en zanger. Hij legde het zelf vast in zeven plakboeken.

6 minuten lezen

Maak meer prachtige verhalen mogelijk! Doneer nu!