Artikelen

Gefascineerd door archiefstukken werpen onze curatoren een persoonlijk licht op een document of voorwerp uit de museumcollectie. Wekelijks nieuwe artikelen van hedendaagse schrijvers!

Resultaten(27)

Over de auteur
Christiaan Weijts

Christiaan Weijts

Schrijver

Naast schrijver van romans en essays is Christiaan Weijts (1976) columnist voor NRC Handelsblad en De Groene Amsterdammer. Hij debuteerde in 2006 met de veelgeprezen roman Art.285b. Zijn werk is meerdere malen genomineerd en bekroond, zo won hij de BNG Literatuurprijs 2012 voor Euforie.
Christiaan Weijts

Zelf gastschrijver worden: ‘Moedig voorwaarts en ik lul wel een eind weg’

In 2022 was Christiaan Weijts gastschrijver aan de Universiteit Leiden. Maar met de opnames van de colleges van zijn voorganger Gerard Reve, die in het Literatuurmuseum worden bewaard, waant hij zichzelf weer in de collegebankjes. 

6 minuten lezen

Christiaan Weijts

Een non-binaire Hagenees: de tweeslachtige houding van Louis Couperus tegenover Den Haag

‘Zoo ik íéts ben, ben ik een Hagenaar.’ Deze bekende spreuk van Couperus zet hem neer als Haganofiel. Christiaan Weijts ontdekt dat de houding van Couperus tegenover zijn geboortestad tweeslachtig was....

4 minuten lezen

Christiaan Weijts

Argeloos meesterschap – De zkv’s van A.L. Snijders

Op 7 juni 2021 overleed A.L. Snijders overleed. Christiaan Weijts bladerde door mappen met knipsels en brieven die Snijders verstuurde aan zijn vriend, de beeldhouwer Frank Letterie.  

6 minuten lezen

Christiaan Weijts

Ik was zelf net verliefd, toen ik Nescio voor het eerst hoorde

Christiaan Weijts bekijkt in het Literatuurmuseum het handschrift van een onvoltooid jeugdwerk van Nescio, ‘Mijn vriends eerste liefde’. Het verhaal is op raadselachtige wijze verbonden met zijn eigen eerste liefde.

6 minuten lezen

Christiaan Weijts

De evolutie van het schrijfgerei: Shift-F7-proza op de iMac

Het Literatuurmuseum heeft tal van vulpennen, potloden, balpennen en een grote collectie typemachines in beheer, en zelfs complete computers. Christiaan Weijts dook het depot in voor een tweeluik over schrijfgerei.

6 minuten lezen

Christiaan Weijts

De evolutie van het schrijfgerei: van vulpen naar typemachine – en terug

Het Literatuurmuseum heeft tal van vulpennen, potloden, balpennen en een grote collectie typemachines in beheer, en zelfs complete computers. Christiaan Weijts dook het depot in voor een reeks essays over schrijfgerei.  

7 minuten lezen

Multatuli-jaar
Christiaan Weijts

De overlijdensakte van Multatuli, de eerste gecremeerde Nederlander

Zijn leven en werk staan centraal in dit Multatuli-jaar ter ere van zijn 200ste geboortedag. Maar zijn dood is ook noemenswaardig: Eduard Douwes Dekker was in 1887 namelijk de eerste Nederlander die gecremeerd werd.

5 minuten lezen

Literaire plekken
Christiaan Weijts

Op de Buissche Heide is het alsof je de schrijvers en dichters van weleer tastbaar voor je ziet

Op 24 december is het 150 jaar geleden dat Henriette Roland Holst werd geboren. Christiaan Weijts reist naar de Oude Buissche Heide, waar zij destijds veel van haar beroemde vrienden ontving. 

8 minuten lezen

Christiaan Weijts

Couperus kreeg 6000 gulden voor zijn bestseller, Van Eeden 150... Over royalty’s en literaire contracten

Louis Couperus bedong in 1901 zesduizend gulden voor zijn nieuwe boek, Frederik van Eeden kreeg vijftien jaar eerder nog honderdvijftig gulden. Christiaan Weijts over royalty’s toen en nu.

6 minuten lezen

Maak meer prachtige verhalen mogelijk! Doneer nu!